Øyvind Jørgensen Produksjoner 92-95 Produksjoner 96-02 Produksjoner 04-06  Produksjoner 07-10  Workshop  
 
  Introduksjon
  Ø.J.Prod
  Biografi
  Koreografi
  Samarbeidspartnere
 


 

Koreografen og danseren Øyvind Jørgensen er, og har vært
en del av den modernistiske eksperimentelle dansescenen i Norge siden midten av 1980-årene. Jørgensen konsentrerer seg om en ekspressiv og dynamisk tilnærming til dansen.
Sin kunstneriske påvirkning har han fått fra studier ved Martha Graham School of Contemporary Dance, japansk Butoh-dans og europeisk samtidsdans. Gjennom en syntese av disse tre forskjellige uttrykk, erfaringer og teknikker, har Jørgensen ut-viklet et sterkt personlig uttrykk.

Øyvind Jørgensen ble første gang introdusert for Butoh-dans
i 1984 av Sankai Juku i New York. I 1991 fikk han muligheten til å danse hos den japanske Butoh-koreografen Anzu Furukawa i forestillingen «Under the Window». Møtet og arbeidet med Furukawa ble betydningsfullt for utviklingen av Jørgensens koreografiske språk.

Soloen «Sanger av de siste timer» (1997) markerte et vende-punkt i hans kunstneriske karriere som selvstendig koreograf. Med forestillingen «Manøvrering i kupert landskap» (1999) plasserte Øyvind Jørgensen seg som en av Norges ledende koreografer. Med soloen «Tilbederens Journal» (2000) ble han kåret til årets mest fremragende danser av det internasjonale tidsskriftet Ballet International Critics Survey 2000. Forestillingen turnerte med Riksteatret vinteren 2000.

Sesongen 2004/2005 gjorde koreograf Øyvind Jørgensen suksess med to nye forestillinger som tok utgangspunkt i to mannlige litterære rollekarakterer; Henrik Ibsens "Per Gynt" og Miguel Cervantes Saavedras "Don Quijote". "Per Gynt" nr 371" turnerte vinteren og våren 2006 på videregående skoler i Oppland Fylke, før forestillingen reiste på Norgesturne med Riksteatret, og høsten 2006 turnerte forestillingen i Valmiera i Latvia.

Øyvind Jørgensen har samarbeidet med en rekke kunstnere, som komponister, billedkunstnere, performanceartister og skuespillere så vel som andre dansere og koreografer. Han presenterte sin første koreografi "Gjenkjennelsen" i 1986. I 1987 grunnla han Zakraz Dansekompani sammen med koreografene Karen Foss og Ingun Bjørnsgaard. I Zakraz fungerte han både som danser, koreograf og co-produsent frem til 1993. I 1994 grunnla han sitt eget dansekompani Ø. J. Produksjoner.

Øyvind Jørgensen har blitt tildelt Statens arbeidsstipend for kunstnere to ganger, første gang i 1993 for tre år, andre gang i 2003 for en periode på fire år.

 Foto: Stein Jarle Nilsen