Øyvind Jørgensen Produksjoner 92-95 Produksjoner 96-02 Produksjoner 04-06 Produksjoner 07-10  Workshop  
 
  Introduksjon
  Ø.J.Prod
  Biografi
  Koreografi
  Samarbeidspartnere
 


 

Øyvind Jørgensen begynte sin karriere som danser i 1978, da var han 18 år. Etter to år med intensiv trening ble han tatt opp ved Statens Balletthøgskole, danselinjen, og i 1983 tok han hovedfageksamen i moderne dans ved skolen. I løpet av de to kommende årene studerte han videre ved Martha Graham School of Contemporary Dance i New York, hvor han også danset med Martha Graham Ensamble under ledelse av Yuriko. I New York arbeidet han med forskjellige koreografer, og studerte danseteknikkene til koreografene Lester Horton og Jennifer Mullers.

I Norge ble han en del av en ny generasjon koreografer, og presenterte sitt første 20 minutters arbeid «Gjenkjennelsen» i 1986.

I 1987 grunnla han Zakraz Dansekompani sammen med koreografene Ingun Bjørnsgaard og Karen Foss. Han danset også i de fleste av kompaniets oppsetninger. Han har i tillegg medvirket som danser i en rekke frie grupper og i Nye Carte Blanche.

I 1994 grunnlag han Stiftelsen Ø.J. Prod.

Av hans produksjon kan nevnes; «Largo», en helaftens forestilling til barokkmusikk i samarbeid med koreograf Karen Foss. Hans siste produksjon for Zakraz Dansekompani var «Impulser», med tre verk på programmet: «Tundra», «Arme Riddere» og «Skiftninger». «Tundra» ble vist på Den Norske Nasjonalballettens Galla i Dansens År 93. «Passion Ambigue», et oppdrag for Musikk og Ungdom for Jeune Ballett de France, gjestet Festspillene i Harstad og Vestfold i 1994. I 1995 gjorde han seg bemerket med balletten «Brytningstid» for Nye Carte Blanche, et bestillingsverk fra Kyrja i Noreg 1000 år.
Vinteren 1997 «Cabaret Pigalle» på Pigalle Nattklubb i Oslo.

Under Ultima festivalen 2001 deltok han som utøver og koreograf i «A - ein skuggeopera», en samtidsopera av Cecilie Ore med tekster av Paul Helge Haugen på Det Norske Teater. Samarbeidet med Cecilie Ore fortsetter høsten 2008 hvor Jørgensen koreograferer og danser i Ores nye opera «Dead Beat Escapement». Premiere under Ultima 2008 på Operaens Scene 2 i Bjørvika.

Jørgensen har lang erfaring som pedagog og har bl.a. undervist på Statens Balletthøgskole fra 1989 til 2003, Nordic Black Theatre´s Teaterskole 1999 - 2002, Statens Teaterhøgskole, GDT og ved private ballettskoler. I de senere år har han holdt en rekke workshops i Buto-relatert dans for dansere og skuespillere, bl.a. ved States Balletthøgskole, Nordic Black Theatre´s teaterskole, Akademiet for Scenekunst og for frie sceniske grupper i Norge og utlandet. Han har også undervist i Ashtanga Yoga, og er en av stifterne i Ashtanga Yoga Oslo.

Øyvind Jørgensen har bred erfaring fra produksjonsarbeid og administrasjon bl.a gjennom sitt arbeid i Zakraz Danse-kompani, Menn Danser, Ø.J. Prod. og som ansvarlig for gjennomføringen av utendørsforestillingene under Dansens
År 93. Han har vært styremedlem i Senter for Dansekunst, Black Box Teater og sittet i styret til Danse- og Teatersentrum siden 1997, som styreleder fra 2001-2006. Fra 2006 er han styreleder i Black Box Teater AS.

 Foto: Stein Jarle Nilsen